1. תגיע להבנה מאוד חשובה
ראשית, תגיע להבנה וקבל את העובדה שאתה לא משקיע מקצועי: אין לך מערך השקעות, אין לך מצבורים של כסף, אתה סגור במעגל ואתה לא חופשי. אתה ב"מירוץ העכברים" במובן שאתה לא חופשי כלכלית, גם אם אתה מרוויח יפה: אתה צריך לעבוד בשביל הכסף, שאחר כך אתה מוציא על הוצאות שוטפות. אולי אתה שומר כסף בצד, אולי אפילו קנית דירה, או בית, או שעשית השקעה או שתיים בחייך, שלא ממש צלחו, או מכניסות ממש מעט יחסית לסכומים שהשקעת.
אתה לא בטוח מה הכי כדאי לעשות עם כסף שאתה מצליח לחסוך, ואתה מקווה שיום אחד כל העבודה, ההשקעה והמאמצים ישתלמו ואתה פשוט תשב על הר של כסף, תהיה "משקיע" גדול עם הרבה נדל"ן ונכסים, יאכטות וחופשות וכל מה שרואים בסרטים – וכל זה יקרה אם רק תגדיל עוד קצת את ההכנסה, אם רק תחסוך עוד קצת, אם רק פתאום משהו יקרה והכל ישתנה - אבל הזמן עובר וזה עדיין לא קרה.
אתה חייב להבין שאם אתה לא עושה את השינוי בראש עכשיו – זה גם לעולם לא יקרה.
משקיעים לא נוצרים ביום ולא נוצרים בטעות או בפוקס, גם אם היה נופל עליך כסף מהשמיים מחר – הגישה וראיית העולם שלך יגרמו לך לשרוף אותו מאוד מהר ותחזור בדיוק להיכן שאתה נמצא היום (אולי עם תוספת מזערית להכנסה, במקרה הטוב). להיות משקיע – שזה אומר להחזיק מערך השקעות, להפעיל ולמנף כספים, לייצר מכפילים ולייצר כסף ועושר תוך מינוף הזדמנויות - זו מיומנות נרכשת, משהו שצריך לפתח כמו כל דבר אחר, וכל יום שאתה מחכה, זה עוד יום שמרחיק אותך מהחלומות שלך.
2. תבין מהי אשליית המשקיע ואל תיפול בפח
אשליית המשקיע (The Investor Illustion), זה כאשר אדם חושב שהוא משקיע אבל הוא "משקיע צעצוע". כאשר הוא עושה פעולות לא אפקטיביות של השקעה ו"משחק" בהשקעות בנגיעות קטנות ובזהירות וללא הבנה מעמיקה וללא שימוש בכלים או שיטות מתקדמות (זה יכול להיות רכישת מניות, תיקי השקעות מנוהלים, פק"מים וסחורות על סוגיהן, מט"ח, השקעה בדירה או דירות, השקעה בנכסים בארץ ובחו"ל וכו') כאשר עושים את הפעולות בצורה לא נכונה, שורפים את הכסף מהר מאוד או יוצרים נכסים שמניבים מעט מאוד תשואה.
האשלייה היא בכך שהאדם רואה עצמו כמשקיע, אך בפועל הוא לא. המהלכים מבוצעים לרוב באיטיות, אחרי שאותו אדם אגר הרבה כסף במאמץ רב ולאורך שנים רבות. השקעות אלו לא מייצרות עושר או שפע אמיתי, אלא טפטופים קטנים של כסף והכנסה מזערית במקרה הטוב.
חלק בלתי נפרד מאשליית המשקיע היא האמונה המסוכנת ש-"צריך (הרבה) כסף כדי להיות משקיע". (מה שקרוי גם בשם MMM = Money to Make Money) מי שמסתובב עם האמונה הזו בראש מוציא את עצמו מהמשחק לתקופה ארוכה – לעיתים לעשרות שנים, עד שהוא צובר "הרבה כסף" (סכום שהוא אפילו לא מוגדר), וכל המאמצים האלו - רק כדי לעשות מהלך אחד או שניים בסוף, שבכלל אינם אפקטיביים.
3. קבל את ההחלטה לבצע את השינוי עכשיו
אם מה שעשית כל חייך, ועד עצם היום הזה, לא הביא אותך לחלומות שלך – אתה צריך לפעול אחרת. השינוי קורה בשנייה, ברגע שאתה בוחר. קבל את ההחלטה ותבין שאתה צריך ללמוד מיומנויות חדשות, לבנות גישה חדשה - שונה לחלוטין מזו שהייתה לך קודם, ולשנות את מערכת האמונות העכשווית שלך.
אתה חייב לאמץ סביבה חדשה ולבנות קשרים חדשים, ולשים את עצמך במצב "מתלמד", ולהפוך ל"תת-משקיע". התהליך הזה לא קורה בין-לילה, זה לוקח מסירות, זמן, מאמץ, עשייה והתנסות. זה דורש התחייבות עצמית ורצון לשפר את החיים שלך, בצורה שאתה יכול להביט בעתיד על היום הזה כהתחלה של השגת המטרות הנשגבות ביותר שלך.
4. האמן בעצמך ודע שאתה יכול
בנית את עצמך אישית ומקצועית, אתה אדם טוב, עם הישגים ראויים, אבל לא עשית מהלכים משמעותיים בעולם של ההשקעות, כי לא ראית את האפשרות עד היום, ולא חשבת שאתה יכול להתחיל בכל רגע. אולי זה כי אין לך כסף להשקיע, או אין לך הרבה כסף, או שעשית השקעה או כמה קטנות – אבל לא ביססת נכסים מניבים ולא מינפת את הקשרים (ובהחלט יש לך כאלו), לא יצרת תשתית או מערך השקעות, לא הפעלת מכפילים, מינוף, או עברת על הזדמנויות בצורה מסודרת - ומכל הסיבות האלו אתה לא נהנה מהפירות שמשקיעים נהנים מהם. אבל אין שום דבר פיזי שמונע ממך להצטרף לעולם הזה, עולם חדש ומסעיר, מרתק ומעצים – זה שלך אם תרצה, הידע והקהילה כבר פה – אתה מוזמן להצטרף.
5. תתאמן במיתון ותבנה את המיומנות לאט לאט
אל תנסה ללמוד את הכל בבת אחת. אל תנסה לספוג כל פיסת מידע ורק אז להתחיל לעשות מהלכים בציפייה שיהיו הצלחות מיידיות. במקום, תחזור לאתר הזה באופן קבוע, אולי אפילו פעם ביום, תלמד לפחות דבר אחד חדש, תשיג לפחות הבנה חדשה אחת, ותיישם את זה. תתאמן על המיומנות החדשה באופן קבוע. אחרי זה תחזור לפה ותלמד מיומנות נוספת. תתחיל ליישם את המיומנות הזו גם. עם הזמן, אתה תתחיל לראות אילו דברים עובדים הכי טוב בשבילך, ותוכל לזרוק הצידה דברים שלא השפיעו על ההצלחה שלך כל כך. יכול להיות שתגיע אפילו למסקנות משלך ותרצה לשתף אחרים בניסיון שלך.
כמה זמן לוקח ללמוד את כל החומר בצורה טובה? התשובה היא: האם זה באמת משנה? או שאתה רוצה להרים את החיים שלך לשלב הבא או שלא. אם זה לוקח 6 חודשים או 4 שנים, כל יום אחרי זה יהיה יום של חיים הרבה יותר טובים מאשר אלו שאתה חי עכשיו. אני לא אשקר לך, אין פה איזה "תיקון מהיר" או "כדור פלא", אבל יש דברים שאתה יכול להתחיל לעשות ממש עכשיו (ודברים שאתה יכול להפסיק לעשות) שייתנו לך שיפור יותר מיידי.
זכור, אתה בעצם מתכנת מחדש את עצמך, כדי להתגבר על חיים שלמים של הרגלים רעים ועצות גרועות מאנשים חסרי כל מושג.
6. הנה מה שעליך לעשות, בסדר הזה:
+ תוסיף את האתר הזה למועדפים שלך. עכשיו. (לסרגל העליון, שיהיה מחובר לוריד)
+ האתר הזה הוא בשבילך. שמור אותו לעצמך. אל תיתן את הכתובת לאף אחד ואל תזמין אותם למועדון אלא אם כן אתה *יודע* שהם מחפשים לשפר בעצמם את אותם דברים כמוך. למה? כי מניסיון של צפייה באנשים שניסו להראות את האתר הזה לחבריהם שאינם משקיעים, התגובות העיקריות של החברים האלו היו שליליות וסקפטיות, בעיקר בגלל שעד שמישהו מבין את האתר או את מהות האתר, האמונות המהונדסות-חברתית שלהם (ע"ע אשליית המשקיע) פשוט חזקות מדי. תספר להם רק כשהם מוכנים לעשות את הצעד, או תן להם למצוא את האתר לבד באמצעות חיפוש באינטרנט ולפנות אליך לבקש הזמנה לאתר.
+ תתחיל לקרוא את המאמרים במאגר של אלפא ישראל (הם מתפרסמים כמעט כל שבוע בדיוק כדי לעזור לכל מי שמתחיל בעולמות ההשקעות). אתה יכול ללכת לפי תחום עניין, או לפי הסדר הכרונולוגי. שים לב שלפעמים כדאי לחזור על מאמרים פעם ופעם נוספת, ויש כאלו שהם מתקדמים יותר או בסיסיים יותר. תבחר אותם בהתאם לרמה.
+ כנס והירשם לפורומים המקצועיים של אלפא ישראל. ברגע שחברי המועדון יכירו אותך קצת יותר בפורום הפתוח לציבור, תוכל לקבל הזמנה להצטרף למועדון. זהו מקור ידע עצום, שבו נערכים דיונים, מוצגים "מהלכים" מלאי ניסיון ומידע, מדווחים מהלכים שהצליחו כולל ניתוח ההצלחות, מתארגנים לאירועים ופגישות, ומדברים על אסטרטגיות, סוגיות, כלים, שיטות ועוד - וכמובן משתפים ידע והזדמנויות עם שאר חברי המועדון.
+ פעל. כל הזמן. תתחיל לעבוד עם WM (כסף עבודה) ונסה את מה שאתה לומד וקורא, אל תהפוך ל-KI שלא עושה שום דבר, חוץ מלשבת ולקרוא מול מסך המחשב. אין דבר יותר חשוב מניסיון בשטח, עשייה תכל'ס ובניית הרגלים ומיומנויות של משקיע. כמה שלא תלמד, זה לא יעזור בלי ניסיון בשטח.